10 manieren voor een duurzame werkplek

Behoud van hulpbronnen, duurzaamheid en milieubewustzijn worden steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Maar hoe valt dit te rijmen met de werkplek op kantoor?

Het papierloze kantoor kan het milieu aanzienlijk helpen. Duitsland is op dit moment nog steeds een van de leiders op het gebied van papierverbruik in vergelijking met de G20-landen, maar iedereen kan vandaag de dag beginnen met het besparen van papier!

Vraag voor elke afdruk of afdrukken echt nodig is. Werken zonder papier wordt al heel gemakkelijk gemaakt door innovatieve kantoorconcepten. We moeten er gewoon actiever op letten.

Het heerlijke kopje koffie in de ochtend uit de capsule machine laat bijna elke kantoordag goed beginnen. Er zijn nu echter herbruikbare capsules beschikbaar voor hoogwaardige koffiemachines, ter vervanging van de wegwerp aluminium versies. Het vullen van deze capsules met fairtrade koffie slaat zelfs twee vliegen in een klap.

Op weg naar het werk: Als u uw eigen thermobeker meeneemt, krijgt u uw dagelijkse koffie, warm in uw favoriete kopje en doet u het zonder wegwerpproducten.

Ook moet het afval op kantoor consequent worden gescheiden en zo in het recyclingproces worden opgenomen. Vooral de correcte verwijdering van producten zoals oude batterijen, printercartridges en tonercontainers is belangrijk. Ze bevatten giftige stoffen die moeten worden verwijderd op een manier die past bij de soort.

In veel landen is het water uit de kraan van hoge kwaliteit en geschikt om te drinken. In geval van twijfel kunnen behandelingsfilters worden gebruikt voor een optimaal drinkwaterontwerp. Als u niet zonder flessen wilt, vervang dan plastic voor glas. Deze kunnen twee keer zo vaak worden bijgevuld! (https://www.umweltdialog.de/de/wirtschaft/arbeitsbedingungen/2019/Nachhaltigkeit-am-Arbeitsplatz.php)

Wie geen meeneem-, wegwerp- of soortgelijke producten gebruikt, kan in de kantooromgeving gebruik maken van navulbare pennen, USB-sticks of andere kantoormaterialen van hout, bamboe of andere hernieuwbare bronnen. En laten we de klassieker niet vergeten: stoffen draagtassen in plaats van plastic zakken!

Licht is alleen nodig als er iemand in de kamer is - zelfs in het toilet. Schakel het licht gewoon consequent uit als u de kamer verlaat. Oude kwikhoudende lampen moeten worden vervangen door LED-lampen. Deze hebben 75% minder energie nodig en gaan aanzienlijk langer mee.

En nog een effectieve tip: verwarm alleen de hoeveelheid water in de waterkoker die daadwerkelijk nodig is. Dit bespaart elektriciteit en water!

Planten hebben invloed op het binnenklimaat. Ze hebben niet alleen een positieve invloed op de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit, maar ze verbeteren ook uw stemming. Natuurlijk speelt ook het gebruik van het verwarmingssysteem een rol. Het vermijden van het constant in- en uitschakelen en het consequent ventileren bieden de mogelijkheid tot energiebesparende klimaatbeheersing. Frisse lucht warmt gemakkelijker op en levert de zuurstof die nodig is voor uw eigen bioritme.

Een schone werkplek is belangrijk in het dagelijks leven. Een waterkoker kan ook goed ontkalkt worden met een bio-azijnreiniger. Handzeep zonder microplastic beschermt ons milieu net zo goed als de vervanging van wegwerpdoeken door stoffen handdoeken. Wie aandacht besteedt aan biologische producten leeft duurzamer.

Stap over op het openbaar vervoer. De tijd in de bus of trein kan gebruikt worden voor boeken, een praatje of zelfs om te ontspannen. Laat uw auto gewoon thuis en gebruik alternatieven zoals e-scooters, fiets of deel een auto. Als u met de trein op zakenreis gaat, kan de tijd ook voor andere doeleinden worden gebruikt zonder dat u zich hoeft te concentreren op het verkeer, de files of andere weggebruikers.

Een of meer monitoren, je eigen computer, printer, telefoon... Deze en andere IT-apparaten maken deel uit van een typisch bureau. En alles wordt aangedreven door elektriciteit. Onze tip: Schakel na gebruik alle apparaten consequent uit en laat ze niet in stand-by staan. Zo kunnen zelfs pauzes of vergaderingen worden gebruikt om elektriciteit te besparen. Bovendien moeten voor apparaten die een extra stroomvoorziening nodig hebben, oplaadbare batterijen worden gebruikt in plaats van standaardbatterijen.

De beste maatregelen zijn nutteloos als het onderwerp niet in de hoofden van alle collega's is verankerd. Als "ambassadeurs van het groene kantoor" heeft iedereen de mogelijkheid om zijn of haar omgeving te sensibiliseren. Je geeft het goede voorbeeld en inspireert door consequent te handelen!

Het laatste motto is dus: Begin vandaag nog en praat over het goede dat je doet!

VRAAGSTUKKEN?
NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

Direct naar de contactpagina.

 

Uw contact voor service

België

+32 16 449 201   | info@espera.be